Pogosta vprašanja
Pri pregledu delovnega procesa pregledamo delovne površine, stene, tla, police, delovne pripomočke, umivalnik za higieno rok, korito za čiščenje, pomivanje in razkuževanje delovne opreme in pripomočkov, pribor (noži, delovne podlage, deske), hladilna telesa itd. V hladilnih telesih izmerimo površinsko temperaturo živila, v primeru suma in ugotovljenega odstopanja pa tudi središčno temperatura živila.
(Vir: Nacionalni posvet „Zagotavljanje in izboljševanje kakovosti organizirane prehrane otrok in mladostnikov“. Oktober 2015)
Za prekršek, ki pomeni neposredno ogrožanje zdravja ljudi, je globa:
- za pravne osebe od 15.000 do 32.000 EUR,
- za samostojne podjetnike od 3.000 do 10.000 EUR,
- za odgovorne osebe od 1.500 do 2.000 EUR,
- za posameznike pa od 1.000 do 1.200 EUR.
Za prekršek neizpolnjevanja higienskih zahtev je globa:
- za pravne osebe od 2.000 do 15.000 EUR,
- za samostojne podjetnike od 800 do 12.000 EUR,
- za odgovorno osebo od 200 do 1.000 EUR,
- za posameznike od 100 do 500 EUR.
(Vir: Revija Gost, objavljeno 2016, št. 1)
- Smernice dobre higienske prakse in uporaba načel HACCP v gostinstvu,
- Smernice dobrih higienskih navad po načelih sistema HACCP v trgovinski dejavnosti,
- Smernice dobrih higienskih navad po načelih sistema HACCP v trgovinski dejavnosti za mesnice in ribarnice,
- Smernice dobre higienske prakse/HACCP za kuhinje vrtcev,
- Uredba (ES) 852/2004 o higieni živil.
- Certifikatske označbe so neodvisne in nepristranske, zato ponudnikom pomagajo pri gradnji večjega zaupanja svojih gostov.
- Gostom prinašajo večjo varnost in hitrejšo izbiro ponudnika pijače, hrane ali prenočišča.
- Gosti dobijo informacijo o spoštovanju higienskih standardov tudi v ozadju delovnih procesov ponudnika, to je v prostorih za zaprtimi vrati, kamor gost sicer nima dostopa, a so ti prostori vključeni v temeljit predinšpekcijski pregled.
- Program spodbuja ponudnike k izboljšanju higienskih praks in s tem k zmanjšanju tveganj tako za nezadovoljstvo gostov zaradi okužb in zastrupitev kot za visoke inšpekcijske kazni.
- Certifikatske označbe lahko ponudniki vključijo v svoje promocijske materiale in kanale (spletno mesto, elektronska pošta, promocijsko gradivo …). Tako certifikatske označbe prispevajo k ugledu ponudnika in razlikovanju od konkurence, kar mu pomaga pri ohranjanju obstoječih gostov in lažjemu pridobivanju novih.
(Vir: Higiena živil in moderne prehranske prakse, maj 2016)
- čista kuhinja (82,3 % anketirancev),
- higiena rok in higiena na splošno (prostorov, osebja …) (34,6 % anketirancev),
- urejenost osebja (26,2 % anketirancev),
- ločenost čistega od nečistega dela v kuhinji (12,7 % anketirancev),
- čisto delovno obleko (11,8 % anketirancev).
(Vir: Cugmas »Izdelava modela za higiensko tehnično oceno prehranskih obratov« str. 42-43, anketa na vzorcu 237 ljudi, 2010)
- 62 % anketirancev meni, da je zanje higiena pomembna, zato bi bila takšna ocena zelo dobrodošla,
- 18 % anketirancev meni, da bi lokal z zelo dobro oceno zagotovo obiskali,
- 13 % anketirancev meni, da bi mogoče tak lokal pogosteje obiskali,
- 5 % anketirancev ne verjame, da bi ocena neodvisnega strokovnjaka izboljšala higiensko stanje,
- 2 % anketirancev meni, da je zanje to nepomembni podatek.
(Vir: Cugmas »Izdelava modela za higiensko tehnično oceno prehranskih obratov« str. 42-43, anketa na vzorcu 237 ljudi, 2010)